Uvod u nove propise

Omogućimo bolji život i "nulte emisije" dostupne za sve

Mi u Renaultu smo pasionirani da vam život učinimo lakšim i boljim. Decenijama smo se fokusirali na konstruisanje vozila koja su efikasnija u pogledu potrošnje goriva i sa niskom emisijom gasova.

Posvijećeni smo tome da smanjimo uticaj naših vozila na zagađenost okoline i naša revolucionarna tehnologija E-Tech pokrenula nas je da budemo pioniri u proizvodnji električnih automobila u održivoj mobilnosti.

Kako su se propisi promjenili, mi želimo da budemo ispred ovog zaokreta tako što smo prihvatili Svetsku Harmonizaciju Procedure Testiranja Lakih Automobila (WLTP). Ova procedura je korak unaprijed u prikazivanju podataka o emisiji štetnih gasova.

Razumijevanje promjena propisa: WLTP i RDE

Od 1. septembra 2017., WLTP je stupio na snagu, postepeno zamjenjujući decenijama prisutan protokol sertifikacije Novi Evropski Vozni Ciklus (NEDC ). Dodatno, test Realne Emisije Vožnje (RDE) će stupiti na snagu kao deo WLTP prilikom utvrđivanja stvarne upotrebe. Ovdje možete saznati više o ovim promjenama i šta one znače za vas.
Šta je protokol sertifikacije?
Protokol sertifikacija je serija obaveznih testova koji potvrđuju da su svi novi automobili na tržištu u skladu sa propisima. Cilj je da se utvrdi da sva vozila poštuju propis o emisiji zagađenja koji se obično naziva standardna emisija. Euro 6 je trenutno važeća referentna norma.

Testovi se izvode u laboratoriji, od strane nezavisnih organizacija (na primer UTAC u Francuskoj). Testovi se baziraju na standardizovanim ciklusima vožnje (dužina, brzina, oprema, temperatura i itd.) i mjere zagađenja, CO2 emisije i potrošnju goriva za vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem. To su standardizovana mjerenja koja vam omogućavaju da uporedite performanse modela automobila različitih proizvođača. Trenutno ovi podaci se objavljuju u brošurama i na web stranicama proizvođača.
Od NEDC do WLTP
Prije septembra 2017., na snazi je bio protokol sertifikacije NEDC koji je uspostavljen 1980-tih godina. Kako su se automobili drastično promijenili tokom zadnjih 30 godina, WLTP postepeno zamjenjuje NEDC.

Dakle, u čemu je razlika? Za početak, WLTP ciklus je duži i robusniji od NEDC-a. Brzine pod kojima se izvodi test su veće. Temperaturne razlike su šire i sva oprema vozila se uzima u obzir (pogledajte tabelu ispod). Ovo omogućava rezultate koji su mnogo više u skladu sa svakodnevnim emisijama štetnih gasova.
Upoređenje NDEC i WLTP
U tabeli ispod ćete pronaći razlike između NEDC i WLTP testova:
NEDCWLTP
Karakteristike
Trajanje ciklusa (min)

Udaljenost (km)

Prosječna brzina (km/h)

Najveća brzina (km/h)

% vremena na mjestu
20

11

34

120

24
30

23

47

131

13
Rezultati Rezultati testiranja daleko su od podatka o stvarnoj upotrebi.

Jedan rezultat po modelu/motoru/mjenjaču
Rezultati testiranja bliži su podacima o stvarnoj upotrebi

Za svaki model/motor/mjenjač: minimalni i maksimalni rezultat
Iako ovi realističniji uslovi testiranja mogu da pokažu veću potrošnju goriva i veću emisiju zagađenja, u starnosti, vaša potrošnja goriva nije pogođena. Jednostavno, indikator potrošnje je precizniji zbog toga što sa novim WLTP protokolom, podatak o CO2 emisijama uzima u obzir koji je tip vozila kao i opremu i izabrane opcije. Štaviše, ova mjera biće uzeta na osnovu raspona rezultata tokom testiranja istih tipova automobila (naspram pojedinačnog rezultata po modelu po NEDC protokolu).
Realne emisije u vožnji (RDE)
Iako su uslovi WLTP testiranja strožiji od NEDC protokola, oni još uvijek ne uzimaju u obzir sve parametre realne upotrebe vozila. Zbog toga se uvodi test Realne Emisije Vožnje (RDE - Real Driving Emissions). Ovaj test se izvodi na putu, tokom realnih uslova vožnje i dopunjuje WLTP sertifikaciju tako što potvrđuje stvaran nivo emisija zagađenja.

Grupa Renault je već počela da vam daje rezultate o emisiji zagađenja dobijene prilikom RDE testa na svim novim automobilima registrovanim poslije septembra 2016.
Vremenski raspored
  • Od septembra 2017. do septembra 2018. traje prijelazni period, u kojem će svi novi automobili na tržištu, koji su se u ovom periodu pojavli kao novi modeli ili modeli sa novim motorima, morati da imaju sertifikat po WLTP proceduri.
  • Od septembra 2018., svi novi automobili prodati preko distributera moraju da imaju sertifikat po WLTP proceduri.
  • Do kraja 2018., da bi bilo jednostavnije za vas, regulatorna vlast je zatražila od svih proizvođača da nastave da prikazuju rezultate samo u NEDC. Kao rezultat toga, rezultati svih vozila koja su već sertifikovana po WLTP će biti konvertovani u NEDC do početka 2019. godine. Ovo su vrijednosti koje će biti upotrebljene pri izračunavanju poreza u dotičnim zemljama.
  • Efektivno od januara 2019., sve objavljene referentne vrijednosti isključivo će prikazivati WLTP vrijednosti.
  • Paralelno sa WLTP razvijaće se i RDE protokol sertifikacija, Euro6 norma koju su automobili morali da poštuju razvija se korak po korak kao izazov uticaja tržišta automobila na životnu sredinu.
Šta ovo znači za vas
Važno je napomenuti da izabrani protokol sertifikacije ne utiče na performanse automobila i stvarnu potrošnju goriva.

Međutim, nivo CO2 i podaci o potrošnji goriva objavljeni od strane proizvođača vjerovatno će izgledati veći po WLTP jednostavno zato što novi protokol bolje odražava realan scenario vožnje.

Jednostavno rečeno, WLTP je precizniji od NEDC, ali ne mijenja stvarne performanse ili potrošnju goriva.

Olakšati smanjenje stvarne potrošnje goriva

Naša strast je da vaš život učinimo lakšim i zbog toga smo odlučili da to prikažemo u novom WLTP protokolu.

Počevši od januara 2018., Renault će pustiti na tržište prve automobile koji će imati sertifikat po novim propisima. Od septembra 2018., svi novi Renault automobili će imati WLTP sertifikat.

Pored toga, naš krajnji cilj je da vam pomognemo da aktivno učestvujete u smanjenju uticaja vašeg automobila na okolinu. Zbog toga nudimo nekoliko različitih rješenja kroz naš Driving ECO2 program.
Driving ECO2 je Renaultov program za smanjenje potrošnje goriva i smanjenje emisija CO2, pre, za vrijeme i poslije vožnje. Ovo se postiže optimalnim korišćenjem vozila i korišćenjem odabranih komponenti automobila. Driving ECO2 je sastavljen od funkcija koje se primjenjuju kako tokom vožnje tako i po završetku vožnje.
  • Funkcije tokom vožnje uključuju indikator načina vožnje, indikator mjenjača, dugme za ECO vožnju, izvještaj o putovanju i Eco rezultat mjerenja ekonomičnosti vožnje i Eco vodič za savjet u toku vožnje u realnom vremenu u cilju optimalne efikasnosti u potrošnji goriva.
  • Funkcije po završetku vožnje uključuju Eco rezultat poslovanja i obuku za Eco vožnju, na primjer.

Ići iznad očekivanja tržišta i promjena regulativa

Renault je posvijećen da nove propise učini transparentnim (protokoli i normativi) i nastavlja da bude proaktivan nudeći nove dodatne ciljeve:
  • Kao odgovor na zahtjeve tržišta za dizel vozila, mi ćemo prilagoditi naše dizel motore sa tehnologijom Selektivne katalitičke redukcije za smanjenje emitovanja zagađujućih materija.
  • Svi novi automobili sa pogonom na benzin biće opremljeni sa Filterom za benzinske čestice. Ovaj filter će omogućiti poboljšane performanse, smanjenje emisija zagađujućih materija i ekonomičniju potrošnju goriva.
  • Do 2022., 8 E-Tech 100% električnih modela i 12 elektrificiranih rješenja (hibrid, priključni hibrid) će biti na raspolaganju.