RENAULT SCENIC VISION

Više od konceptnog automobila: ambicija.
Ponovno otkrivanje automobila za život
Renault Scenic Vision je konceptni automobil sa električnim i vodoničnim pogonom za duži domet vožnje. U pogledu očuvanja životne sredine, bezbednosti i inkluzije, on predstavlja otjelovljenje posvijećenosti kompanije Renault strateškom održivom razvoju. 

Fokusirajući se na napredni dizajn i karakteristike, Renault Scenic Vision uglavnom koristi reciklirane materijale i one koji se mogu reciklirati, uvodeći mobilnost u novu eru.
Prvi
konceptni automobil H₂-Tech

hibridni električni automobil sa vodoničnim pogonom.
95%
može da se reciklira
uključujući i bateriju.
70%
recikliranih materijala.
24%

dodatna vidljivost. 

Usmjeren na dizajn

ODGOVORAN DIZAJN
Spajajući dizajn sa efikasnošću, pristupačnošću i trajnom održivošću u okruženju, Renault Scenic Vision istražuje potpuno nov način kretanja. Renault Scenic Vision uvodi novo izražavanje forme bogatih oblika, sa mekim i struktuiranim oblinama. 
 

Usmjeren na očuvanje okoline

ODGOVORAN DIZAJN

95% materijala koji čine koncept automobil Renault Scenic Vision, uključujući i bateriju, može da se reciklira. 70% materijala u ovom konceptnom vozilu je već reciklirano. 100% materijala koji su u kontaktu sa putnicima se reciklira.
Sjedišta bez pigmenta, od jednog materijala - Renault Scenic Vision
Sjedišta bez pigmenta, od jednog materijala
Zagasito bijeli šavovi, tkanina i pena se prave od 100 % recikliranog materijala. Pošto su bez pigmenata, lako se mogu reciklirati, a mogu se takoć jednostavno ukloniti iz struktura.
Pod izrađen od boca za mlijeko - Renault Scenic Vision
Pod izrađen od boca za mlijeko
Pod je izrađen od 100 % reciklirane plastike od industrijskog otpada i ostataka ambalaže za hranu (boce za mlijeko, plastične cijevi itd.).
100 % reciklirana ugljična vlakna
fibres de carbone recyclées à 100%
U sistemu su 100 % ugljenična vlakana. Na primjer: dijelovi karoserije i rezervora su reciklirani od otpada iz aeronautičkog sektora.  
Dijelovi načinjeni od 100 % recikliranog aluminijuma  - Renault Scenic Vision
Dijelovi napravljeni od 100 % recikliranog aluminijuma
100 % aluminijumskih dijelova na konzolama, u strukturnim i dekorativnim dijelovima, kućištima i kućištu baterije je reciklirano uz minimalnu obradu.  
70% reciklirana plastika - Renault Scenic Vision
70 % reciklirane plastike
Plastika u sjedištima, podu, pregradama, odbojnicima, pa čak i u tkaninama… recikliraju se 70%.
Reciklirani plemeniti metali - Renault Scenic Vision
Reciklirani plemeniti metali
Platina u gorivnoj ćeliji je napravljena od recikliranih katalitičkih konvertora motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kroz program „drugi i treći život” omogućuje da se nove baterije proizvedu od recikliranog litijuma, nikla i kobalta.  

HIBRIDNI POGONSKI SKLOP:

VODONIČNI, ELEKTRIČNI

zadovoljstvo električnog pogona produženo vodoničnim pogonom
ELEKTIČNI MOTOR NOVE GENERACIJE
Sinhroni elektromotor nove generacije sa namotanim rotorom daje snagu od 160 kW bez korišćenja rijetkih hemijskih elemenata. Baterija od 40 kWh, koja se može reciklirati, proizvedena je u Francuskoj, upola je manje težine, jeftinija i kompaktnija od onih u ekvivalentnim električnim vozilima.   
PRODUŽENA AUTONOMIJA UZ PRODUŽIVAČ DOMETA
Kao dopuna električnoj bateriji kapaciteta 40 kW/h, gorivna ćelija od 16 kW produžuje domet vozila. Sa samo jednim zaustavljanjem kraćim od 5 minuta za punjenje zelenim vodonikom možete da vozite više od 800 km bez ponovnog punjenja. Na taj način je smanjen i vaš ugljenični otisak.  
VOZITE BEZ OGRANIČENJA
Uz produženje autonomije zahvaljujjući pogonu na vodonik nema više ograničenja dometa. Možete da vozite koristeći sve prednosti električnog pogona: trenutno ubrzanje, tiha vožnja i odsustvo vibracija. Vozilo ispušta samo vodu – zato nema zagađivanja okoline dok vozite.

Usmjeren na sigurnost

SAFETY COACH
90 % nesreća je rezultat ljudske greške u kombinaciji sa lošim uslovima na putu. Safety Coach pomaže vozaču da predvidi oblasti i ponašanja visokog rizika. U kombinaciji sa standardnim sigurnosnim sistemima u vozilu pomaže u smanjivanju broja nesreća do 70 %*.
*kombinovanjem procenata rizika od nesreće izmjerenih prilagođenim bezbednosnim sistemom u vozilu i procenata iz trenutnih standardnih sistema. Sce: Renault 2022.
PRAĆENJE ZDRAVSTVENOG STANJA - Renault Scenic Vision
PRAĆENJE ZDRAVSTVENOG STANJA
Senzor pulsa je ugrađen u upravljač vozila, a kamera detektuju znake umora ili nesvjestice vozača.  
Pedana za gas - Renault Scenic Vision
HAPTIČKA PEDALA ZA GAS
Papučica vibrira ako se identifikuje opasnost kako bi se vozaču skrenula pažnja da skloni stopalo sa nje.  
KONTROLISANA VOŽNJA - Renault Scenic Vision
KONTROLISANA VOŽNJA
Senzori postavljeni u automobil analiziraju različite parametre (ubrzavanje, glatkoću vožnje, nedostatak pažnje, brzinu i drugo). U slučaju situacija moguće opasnosti, oni aktiviraju funkciju Safety Coach.  
Poboljšanje vidljivosti za 24%
Kada se slike sa prednje kamere projektuju na providni displej kontrolne table, poklopac motora nestaje iz vidnog polja vozača. Renault Scenic Vision predstavlja stvarnu prednost. Ona pruža 24% više vidljivosti s prednje strane radi sigurnijeg i jedinstvenog iskustva vožnje.  

human-centric

doživljaj zvuka
Renault Scenic Vision označava početak partnerstva između Renaulta i međunarodno poznatog muzičara i istraživača zvuka Jean-Michela Jarrea. "Ideja je da se pokuša da se na neki način otkrije šta je Renaultov zvučni DNK, da bi se imo prepoznatljiv Renaultov potpis".  
Saznajte više
Renault Scenic Vision
les concept-cars Renault
NOVI SUV RENAULT AUSTRAL E-TECH HIBRID
Doživite inovaciju kroz konceptne automobile koji pokazuju put za buduća Renault vozila.  
Renault vozila
Renault vozila
Electric ili hibrid ... Pronađite pravo Renault vozilo za sebe.  
95% mogućnost recikliranja: u skladu sa Evropskom direktivom 2005/64 / EC o odobrenjima tipa za reciklažu. Praćenje postojećih procesa reciklaže korišćenih dijelova i materijala. 

70% recikliranih materijala: Renault Scenic Vision ne koristi nikakve sirovine i sadrži 70% recikliranih materijala dobijenih iz postojećih procesa reciklaže ili budućih razvojnih procesa do 2030+. Ovo je jedna od glavnih tačaka odrzivog dizajna koji se koristi u našim budućim vozilima. 

Prvi konceptni automobil sa H2 tehnologijom: prema internoj komparativnoj studiji iz marta 2022., ovo je prvi konceptni automobil koji nudi gorivnu ćeliju od 15kW koja proširuje domet električne baterije od 40 kWh (produžava njenu autonomiju).