Priča o Renault 4

Priča o Renaultu 4
Nazad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Priča o Renaultu 4, »četvorki«, počela je 1956. godine

Kao treći najprodavaniji model u automobilskoj istoriji i najveći francuski uspjeh širom svijeta sa više od osam miliona prodanih primjeraka u više od sto država, Renault 4 postao je prava automobilska legenda.

Pierre Dreyfus je 1956. godine počeo da upotrebljava pojam džins-automobil, "Blue Jeans Car". Hteo je, naime, da proizvodi automobil koji će biti svestran i jeftin poput farmerki. I to je objavio cilom svijetu.

Nakon pet godina, na konferenciji za novinare uoči odlaska na sajam automobila u Parizu 1961. godine, svijetu je predstavljen Renault 4, prvi sa pogonom na prednje točkove.

Projekat je imao oznaku 112, ali mu je nadimak bio "350" (u skladu s budućom cijenom od 350.000 franaka).

Automobil je u Francuskoj predstavljen u avgustu 1961. godine. Javnosti je Četvorka prikazana u oktobru 1961, na sajmu automobila u Parizu. Model se proizvodio u 28 država, uključujući i Francusku. Prodavao se u više od stotinu država. Kraj proizvodnje bio je 3. decembra 1992. Tada je najavljen i konačni prestanak proizvodnje tog modela. Ona se, naime, u to vrijeme proizvodila još samo u Sloveniji i u Maroku.

Renault 4 je tako postao treći najprodavaniji model automobila na svijetu.
Postojale su tri verzije: R3, koji je povučen poslije godinu dana, R4 i R4L (L je skraćenica za "luksuz"). Oznaka R4 ubrzo se odomaćila kao ime modela, koji je zauvijek ostao u srcima francuskog naroda i javnosti. Unutrašnjost, niski troškovi i svestrana prilagodljivost odmah su postale omiljene karakteristike vozila koje su nazvali "trenutnim uspjehom". Već šest godina poslije početka proizvodnje sa proizvodne trake je sišlo milionito vozilo. Ukupno je za 31 godinu proizvodnja dostigla izuzetan broj od 8.135.424 automobila.

Renault 4 je bio vrlo uspješan i izvan Francuske. Proizvodili su ga u 27 država (i Francuskoj), među njima i u Australiji, Južnoafričkoj Republici, na Filipinima, a i u Čileu su znali dobro da ga sastave.

Četvorka je mogla da se kupi u nekoliko verzija, uključujući i dostavnu, sa pogonom na sve točkove, i kabriolet. Postojale su i različite verzije nazvane Rodeo i brojne druge. U Francuskoj su najpoznatije bile Parisienne (1963), Jogging (1981) i Sixties (1985).

Renault 4 je bio dobro poznat i na reli trkama. Bio je najomiljenije prijevozno sredstvo mladih koji su u njemu istraživali svijet. Mogao je da se vidi i na automobilskim takmičenjima, na primjer na Reliju Monte Carlo i Reliju Pariz – Dakar. U tom afričkom reliju se čak popeo na pobjedničko postolje.

Posebna serija Bye-Bye napravljena je 1992. godine i proizvodila se do 1994. godine u Sloveniji i u Maroku, ali u malim količinama. Posljednja Četvorka na svijet je došla u Sloveniji, u Novom Mjestu.