O NAMA

O nama

Štampaj
Ključne faze razvoja Grupe Renault

1898-1918.
Priča o Renaultu-u je prije svega priča o čovjeku koji je imao neobičnu sudbinu. Avantura je počela 24. decembra 1898. godine, kada je Louis Renault uspjeo da se svojim vozilom popne strmom ulicom Rue Lepic u Pariskom kvartu Montmartre. To je bio prvi put da se neko popeo uz nagib od 13% u “kočiji bez konja”. Tajna ovog uspjeha je bila u sistemu za direktni prijenos koji je dizajnirao Louis Renault. Ova pobjeda je donela prvih 12 narudžbina. 

Kompanija je nastavila sa rastom pošto je Renault počeo da pobjeđuje na trkama Pariz-Berlin, Pariz-Beč... Renault otpočinje serijsku proizvodnju 1905. godine. Za vrijeme Prvog svijetskog rata, fabrika proizvodi kamione, vozila hitne pomoći, nosiljke, granate, pa čak i poznati tenk FT 17 koji je dao značajan doprinos u odlučujućim borbama za konačnu pobjedu saveznika. Kada je mir ponovo zavladao, Renault je nastavio proizvodnju za civilne potrebe kao vodeći francuski proizvođač automobila.
1919-1945.
Renault se modernizuje. Lanac fabrika Billancourt je osnovan 1929. Fabrika smanjuje troškove kako bi se oduprla ekonomskoj krizi. Međutim, socijalna klima se pogoršava. Za vrijeme Drugog svijetskog rata Louis Renault smatra konflikt s Njemačkom kao grešku i priklanja se zahtjevima Njemaca. Zbog toga je fabrika Renault nacionalizovana 1945. i postala državno preduzeće “Régie Nationale des Usines Renault” (RNUR).
1946-1975.
Kao državno preduzeće, Renault modernizuje svoje fabrike, gradi i kupuje nove proizvodne pogone. Pokušava da bude konkurentan na američkom tržištu, ali doživljava neuspjeh. Ipak, nastavlja proboj na međunarodnu scenu. Uspjesi dolaze s modelom 4 CV, prvim “malim automobilom za svakog ", zatim s Dauphine, Renault 4, Renault 5…. Svoju gamu vozila obogaćuje modelom visoke klase Renault 16, koji najavljuje dugovječne automobile. Renault paralelno nastavlja impresivan uspjeh u automobilskom sportu.
1976-1991.
Rast se nastavlja do početka osamdesetih godina. Obnova game automobila se ubrzava pojavom dva modela visoke klase: Renault 25 i Espace. Marka se nameće u sportskim takmičenjima i ulazi u svijet Formule 1. Međutim, pojavlju se i teški gubici sa kojima se kompanija mora suočiti. Stoga započinje drastičnu politiku smanjivanja troškova i ponovo se usredsređuje na svoju užu oblast. Tokom 1987. godine Renault ponovo posluje sa dobicima.
1992-2005.
Renault planira fuziju s Volvom, ali projekt biva odbačen 1993. Velika prekretnica: privatizacija kompanije u julu 1996. Slobodniji Renault ulazi u kapital grupe Nissan 1999. Renault nastavlja s inovacijama i obnovom u vozilima Mégane, Laguna,... Uspjesi u Formuli 1 osnažuju Renault. Savez Renault-Nissan se konsoliduje i stalno se razvijaju novi projekti. Kupovinom kompanija Samsung Motors i Dacia, Renault ubrzava svoj proboj na međunarodnoj sceni. Lansiranje Logana u središtu je strategije osvajanja novih tržišta.
Od 2005
Carlos Ghosn, koji je već bio Predsjednik Nissan-a, naslijeđuje Louisa Schweitzera na čelu Renault-a. Uspostavlja plan Renault Ugovor 2009, koji treba da od Renault Grupe stvori najisplativijeg evropskog proizvođača automobila. Clio III je proglašen automobilom godine 2006, a uspjeh Logana na novim tržištima je neosporan. Renault dva puta osvaja titulu svijetskog prvaka među konstruktorima Formule 1. 

Tokom 2007. godine Renault proširuje svoju gamu Logana i lansira Novi Twingo i Novu Lagunu.