Strategija grupe Renault

Strategija Renault grupe
Nazad
 
 
 

Strategija

CARLOS GHOSN

Predsijednik uprave i generalni direktor Grupe Renault.


Upoznajte njegovu biografiju

Carlos Ghosn je rođen u martu 1954. godine. Diplomirao je na Visokoj politehničkoj školi i Visokoj tehničkoj školi Mines ParisTech u Parizu. Godine 1978. zaposlio se u firmi Michelin i preuzeo je vođenje fabrike u francuskom gradu Puyu. Poslije je dijelatnosti preduzeća Michelin vodio u Južnoj Americi sa sjedištem u Brazilu. Godine 1989. postao je predsijednik uprave i generalni direktor preduzeća Michelin za Sjevernu Ameriku.

Carlos Ghosn se Renault-u pridružio 1996. godine kao pomoćnik generalnog direktora. Uz nadzor nad dijelatnošću Renault-a u državama Južne Amerike takođe je bio zadužen za istraživanja, inženjering i razvoj automobila, proizvodnju, servisne usluge i nabavku.

Godine 1999. pridružio se marki Nissan kao generalni direktor. Godine 2001. postao je predsijednik uprave i generalni direktor. U maju 2005. postao je generalni direktor Grupe Renault, ali je istovrijemeno ostao predsijednik uprave i generalni direktor društva Nissan Motor Company. Godine 2009. postao je predsijednik uprave i generalni direktor Grupe Renault. Na položaj je ponovno izabran 2013. godine.

Između ostalog, 2013. godine Carlos Ghosn izabran je za predsijednika upravnog odbora ruskog proizvođača automobila Avtovaz.

U maju 2014. takođe je izabran za predsijednika Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Na kraju je postao član upravnog odbora Svijetskog privrednog foruma, član upravnog odbora brazilske banke Itaù Banco, član međunarodnog savjetničkog odbora Univerziteta Tsinghua u Pekingu, član međunarodnog savjetničkog odbora Američkog univerziteta u Bejrutu i član strateškog savjeta Univerziteta Saint Joseph u Bejrutu.